Polikarbonát lemezzel - kreatívan

Gazdaság, 2020.10.14

A légkamrás polikarbonát lemezek egyre népszerűbbek. A könnyűszerkezetes építkezés terjedésével ezek az anyagok nagy jelentőségre tettek szert.

Polikarbonát Nem csak az alacsony tömeg és a jó hőszigetelő képesség jelent hatalmas előnyt. A polikarbonát lapok tartósak és nagyon kreatívan felhasználhatók is.  

Miért annyira praktikusak a polikarbonát lemezek?

A természetesen fény szerepe meghatározó, ha arról van szó, mennyire érzünk komfortosnak egy teret. A világosság mindig komoly szempont volt az építkezésben - még a körfolyosós bérházak belső oldalra néző lakásai esetében is igyekeztek megoldani, hogy a napfény elérjen a lakás eldugottabb zugaiba is. A világító téglás, festett üveges megoldásokat talán senkinek sem kell bemutatni.  

Hosszú évtizedekig a “világos” egyet jelentett azzal, hogy “drága”, hiszen az üvegtéglát, finom ablakokat, később a katedrálüveget sem volt egyszerű megfizetni. Szerencsére a helyzet változott. A műanyagok megjelenésével pedig senkinek sem kell lemondania a természetes megvilágítás luxusáról.  

A polikarbonát lemez is ilyen takarékos, de világos megoldás. A lapok áteresztik a fényt, így előtetőként, térelválasztóként is remekül működnek. Az anyag ugyanakkor erős és tartós is. A polikarbonát felületek viszonylag jól ellenállnak az ütéseknek, a kopásnak, sőt az UV-sugárzásnak is.

Vannak a polikarbonát lemezeknek árnyoldalai?

Természetesen a polikarbonát lemezeknek sem csak rajongói vannak. Szép számmal akadnak, akik nem tartják esztétikusnak a megoldást. Sok helyen olvasni azt is: ezek a “mesterséges” megoldások nem tudják hatékonyan helyettesíteni a “természetes” üveget.  

Ezek a vélemények is érthetőek, de a legfontosabb talán az, hogy helyén kezeljük ezt az innovatív építőanyagot. Az üregkamrás polikarbonát lapok valóban nem adnak olyan tiszta és torzításmentes felületet, mint az üveg vagy a plexi. Az ilyen anyaggal elkészített télikert, üvegház, előtető hangja, hangulata is másmilyen lesz, mintha hagyományosabb módszerrel készülne hasonló szerkezet. Ha azonban nem az ezekhez hasonló megjelenést várjuk, máris kiderül, milyen praktikus anyagról van szó.  

Polikarbonát lehetőségek

A polikarbonát lemezek egyik hatalmas előnye, hogy nagyon könnyűek, így akár ideiglenes szerkezetet is felépíthetünk belőlük. Ilyen lehet egy elbontható üvegház vagy az ősztől tavaszig funkcionáló medencetakarás is. A színezett polikarbonát lemezek a környezethez is jól illeszkednek.  

A polikarbonát lemezekkel olyan helyeken - gyerekszobában, fürdőszobában, nagy forgalmú területeken, műhelyekben - is létrehozhatunk világos, mégis szép felületeket, ahol az üveg vagy plexi nem lenne praktikus az anyag nagy tömege vagy a sérülésveszély miatt. Bár valóban nem tartoznak a természetes hatású anyagok közé, a lemezek megérdemelnek egy esélyt az esztétikus lakberendezés érdekében.

(Webrádió)

Címkék

Polikarbonát
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!