A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a közölt azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el, az érintett vajas, illetve sós termékek minőségmegőrzési ideje 2026. április, tételszámai L099, L106 és L103.
Azt írták, hogy a perflouroktánsav (PFOA) vegyület a perfluoralkil anyagok (PFAS) csoportjába tartozik, amelyek hidrofób alkil-láncból és hidrofil végcsoportból álló felületaktív anyagok. Az 1940-es évektől a perflouralkil vegyületeket számos területen használták, például textil-, szőnyeg-, bőrimpregnálásra (víz- és szennyeződésálló kezeléseknél); tűzoltó habokban, zsírpapír készítésénél. Az élelmiszerekbe a vízi és szárazföldi élelmiszerláncban történő bioakkumuláció révén és élelmiszerrel érintkező (például csomagoló) anyagokból kerülhetnek. A lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referencia értékeket mindkét vegyület - a PFOA és a PFAS - esetében - írták.
(MTI)
Tetszett a cikk?
Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!