Programot indított a régi üzletek és vendéglátóipari egységek kulturális értékeinek védelme érdekében a vendéglátóipari múzeum

Gazdaság, 2023.06.07

Programot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a régi üzletek és vendéglátóipari egységek kulturális értékeinek megőrzése és védelme érdekében - jelentette be Török Róbert múzeumigazgató szerdán sajtótájékoztatón.

Kiemelte, a Budapest 150 eseménysorozathoz kapcsolódva elindított Védett üzleteink program az örökségvédelem mellett fel kívánja hívni a figyelmet a kulturális értékekre, a bezárásra ítélt, vagy korszerűsítésben érintett régi üzletek, szállodák és vendéglátóhelyek - éttermek, kiskocsmák, kávéházak, cukrászdák - portáljainak, belső berendezéseinek eredeti helyükön történő megőrzésére, védelmére.

Török Róbert elmondta, a programban különféle offline és online megoldásokat kínálnak az érdeklődőknek a szabadidő tartalmas eltöltésére.

A programba bekerült üzletek főleg a Belvárosban vannak, bemutatásukra muzeológus idegenvezetővel két órás belvárosi sétákat szerveznek kora őszig. A védett üzletek pontos földrajzi helye, az adott cég története és néhány archív fénykép a Városfoglaló alkalmazásban virtuálisan is megtekinthető - fűzte hozzá.

A folyamatosan bővülő program szerepel a múzeum honlapján is. A védett üzletekről szóló rövidfilmek a múzeum honlapján illetve YouTube csatornáján is elérhetők lesznek, ősszel pedig a diákoknak vetélkedőt szerveznek a témában - mondta Török Róbert.

Bősz Anett humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a főváros igyekszik megőrizni műemlékeit, és elismerően szólt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjáról, amely hozzájárul az identitás megőrzéséhez is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!