Recessziót jelez előre a Conference Board amerikai gazdasági indikátora

Gazdaság, 2023.01.23

Recessziót jelez előre a Conference Board amerikai gazdasági indikátora, amely a vártnál nagyobb mértékben csökkent decemberben.

A Conference Board gazdaságkutató intézet vezető gazdasági indikátora (Leading Economic Indicator, LEI) az Egyesült Államokra decemberben 1,0 százalékkal 110,5-pontra csökkent a novemberi 1,1 százalékos csökkenés után. A piac 0,7 százalékos csökkenést várt.

A LEI 4,2 százalékkal mérséklődött a 2022 júniusa és decembere közötti hat hónapos időszakban, ami sokkal meredekebb csökkenési ütem az előző hat hónapos időszak (2021. december és 2022. június) 1,9 százalékos zsugorodásnál.

Az index 100 pontos abszolút értéke a 2016-os szintet jelöli.

Az előzetes jelentést kommentálva Ataman Ozyildirim, a Conference Borad gazdasági jelentésekért felelős igazgatója azt mondta, hogy decemberben a vezető makrogazdasági mutatók széles körében gyenge értékeket mértek, a munkaerőpiacok, a feldolgozóipar, a lakásépítés és a pénzügyi piacok romló kondícióit jelezve előre. "A következő negyedévekben a gazdasági aktivitás összességében valószínűleg negatívba fordul, mielőtt 2023 utolsó negyedévében ismét élénkülne" - tette hozzá.
https://www.conference-board.org/topics/us-leading-indicators
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!