Rekordértékben hajtottak végre összeolvadási és felvásárlási tranzakciókat februárban

Gazdaság, 2021.03.02

Rekordértékben hajtottak végre összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciókat a vállalatok februárban szerte a világban.

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv adatai szerint 405,3 milliárd dollárra rúgott a tranzakciók értéke, amely 45 százalékkal több, mint egy évvel korábban, egyben az adatok gyűjtésének kezdete, az 1970-es évek óta a legnagyobb összeg.

A technológiai szektorban végbement konszolidációnak köszönhetően az első két hónapban jelentősen, éves összehasonlításban 56 százalékkal, 698,7 milliárd dollárra nőtt az összeolvadási és felvásárlási tranzakciók értéke. A január-februári értéket tekintve ennél erősebb szintet csak 2000-ben, a dotcom lufi csúcsán, illetve 2018-ban mértek - emlékeztetett a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál.

Hugh MacArthur, a Bain & Company amerikai tanácsadó vállalat egyik vezetője rámutatott, hogy tavaly csökkentek a vállalati összeolvadások és felvásárlások. Az elmaradt tranzakciókat várhatóan idén hajtják végre, ami hihetetlen mértékben növelheti meg az idei értékeket.

Februárban már a hetedik egymást követő hónapban dominálták a technológiai vállalatok az összeolvadási és felvásárlási tranzakciók listáját: a készpénzben dúskáló vállalatok 87 milliárd dollár értékben hajtottak végre akvizíciós ügyleteket két olyan szektorban, amelyek a koronavírus-járvány haszonélvezői voltak a megnövekedett beruházások révén.

Az egyik kiemelkedő ügyletnek a világ második legnagyobb autóipari chipgyártója, a japán Renesas Electronics, valamint a brit-német Dialog Semiconductor cég, az Apple egyik beszállítója a részese. A japán cég februárban készpénzben 6 milliárd dolláros ajánlatot tett a Dialog Semiconductorra.

Egy másik ügyletben a UnitedHealth Group, az Egyesült államok legnagyobb egészségbiztosítója 8 milliárd dollárt ajánlott a Change Healthcare nevű, az egészségügyre szakosodott technológiai vállalatért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!