Rekordmértékben csökkentek februárban a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.03.26

A vártnál kevésbé, de így is rekordmértékben csökkentek februárban a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban az előző havi magas bázishoz képest a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

Rekordmértékben 7,1 százalékkal csökkentek februárban a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban az előző havihoz képest a januári 10,1 százalékos növekedés után. A piac 7,3 százalékos csökkenést várt.

A személyi jövedelmek februári csökkenése a valaha regisztrált legnagyobb mértékű az Egyesült Államokban és elsősorban a szociális juttatások visszavágásának tulajdonítható.

A kormányzati kiadásokon belül elsősorban az "egyéb" kategóriában elkönyvelt és a válság következményeinek kivédését szolgáló kifizetések csökkentek. Az ilyen jellegű kifizetések januárra csoportosultak, amit az akkori 10,1 százalékos növekedés is tükrözött, jelentősen megemelve ezzel a februári adat bázisát.

A januárihoz mérhető mértékú növekedés a személyi jövedelmekben tavaly áprilisban volt legutóbb, akkor 10,8 százalékos, és szintén a válság lakosságra gyakorolt hatásainak enyhítését szolgáló kormányzati támogatásoknak köszönhetően. Az akkori növekedést 4,4 százalékos csökkenés követte májusban.

A személyes kiadások februárban 1,0 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, míg januárban 3,4 százalékos volt a havi növekedés. A piac 0,7 százalékos csökkenést várt februárra.
https://www.bea.gov/index.php/news/2021/personal-income-and-outlays-february-2021
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!