Romániában 10,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az idei első három negyedévben

Gazdaság, 2021.11.12

Romániában 10,5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az ipari termelés az év első kilenc hónapjában a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte a román országos statisztikai intézet pénteken.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 11,1 százalék volt a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerinti bővülés az energiaipar kibocsátásának köszönhető, amely 11,7 százalékkal emelkedett, a feldolgozóipar teljesítménye is 11,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a bányaipar kibocsátása 2,2 százalékkal visszaesett

Szeptemberben a román ipari termelés 4 százalékkal elmaradt a tavalyi kilencedik havitól a nyers adatok alapján, a kiigazított érték szerint a visszaesés 3,2 százalék volt. Augusztushoz képest az ipari termelés 10,5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

Az első kilenc hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 20,8 százalékkal nőtt.

A statisztikai intézet szintén pénteken közölte, hogy az új ipari megrendelések az első kilenc hónapban 22,3 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Tavaly egész évben a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben is 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása az előző évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!