Romániában 12,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés a tavalyi első tizenegy hónapban

Gazdaság, 2023.01.18

Romániában a nyers adatok szerint 12,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi év első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 10,1 százalékos volt a vizsgált időszakban. Novemberben az építőipari termelés 20,3 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az előző év azonos hónapjához mérten, a naptárhatással kiigazított érték szerint az emelkedés 20 százalék volt.

Októberhez képest 5,9 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, ugyanakkor a kiigazított érték szerint 1 százalékkal csökkent a román építőipar teljesítménye. Az első tizenegy hónapban a növekedés főleg a felújítási munkálatoknak volt köszönhető, amelyek volumene 24,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A karbantartási és javítási munkálatok volumene 18,8 százalékkal, az új építéseké 9,2 százalékkal nőtt. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 21,8 százalékos, az ipari létesítményeknél 12,7 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületek építése 3,4 százalékkal nőtt. Tavaly az év egészében 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!