Romániában 14 százalékkal nőtt az ipari termelés az első hét hónapban

Gazdaság, 2021.09.14

Romániában 14 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint az idei első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A naptárhatással kiigazított érték 15,1 százalékos emelkedést mutat.

A növekedés főleg a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek a kiigazítatlan kibocsátása 15,3 százalékkal növekedett, az energiaszektor termelése 12,8 százalékkal, míg a bányaiparé 1,9 százalékkal volt nagyobb.

Júliusban az ipari termelés 3,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos hónapjához képest, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 5,9 százalék volt.

Ugyanakkor az előző hónaphoz képest az ipari termelés 1,0 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint.

Az első hét hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 23,9 százalékkal nőtt.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte az új ipari megrendelésekre vonatkozó adatokat, az első hét hónapban csaknem 28 százalékkal nőttek az új megrendelések. Tavaly egész évben a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben is 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása az előző évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!