Romániában 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.12

Romániában a nyers adatok szerint 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az idei év első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 3,3 százalékos volt a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerinti első negyedéves bővülés főleg a villamos- és hőenergia, a gáz és melegvíz termelésnek, amelynek volumene 9,2 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A feldolgozóipar kibocsátása 2,7 százalékkal gyorsult a tavalyi év azonos időszakához mérten, ugyanakkor a bányaipar termelése 12,1 százalékkal esett vissza.

Márciusban az ipari termelés 13,4 százalékkal emelkedett a nyers adatok szerint a tavalyi év harmadik hónapjához mérten, míg a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 13,1 százalék volt. Márciusban az ipari termelés a nyers adatok szerint 13 százalékkal, a kiigazított érték szerint 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz mérten. Az idei első két hónapban az ipari termelés még 2,3 százalékos csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához mérten, így az első negyedéves növekedést alapvetően a harmadik havi eredmények befolyásolták. Tavaly a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása az előző évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!