Romániában 4,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első hét hónapban

Gazdaság, 2021.09.16

Romániában 4,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés az idei első hét hónapban a múlt év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 3,1 százalékos volt.

A nyers adatok szerint mért növekedés az új építéseknek köszönhető, amelyek 12,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor a felújítások volumene 14,3 százalékkal csökkent, míg a karbantartási és javítási munkálatoké 9 százalékkal esett vissza.

Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 28 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor a nem lakóépületeknél 3,6 százalékos csökkenést regisztráltak, az ipari létesítményeknél a munkálatok volumene 1,6 százalékkal esett vissza.

Júliusban az építőipari termelés volumene 2,4 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint a tavalyi év hetedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint ugyanakkor 0,3 százalékkal nőtt.

Egy hónap alatt, júniushoz képest az építőipar kibocsátása 3,6 százalékkal maradt el a szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint.

Tavaly 15,9 százalékkal nőtt a romániai építőipar termelése 2019-hez mérten, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!