TV műsor

Romlott a fogyasztói hangulat júliusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.07.16

Romlott a várt javulás helyett a Michigan Egyetem júliusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.

A pénteken publikált előzetes adatok alapján júliusban 80,8 pontra esett a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe a júniusi 85,5 pontról. A szakértői várakozások átlagában javuló mutató, 86,5 pont szerepelt.

A fogyasztók körében romlott a kilátások és az aktuális kondíciók megítélése is. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató 78,4 pontra süllyedt a júniusi 83,5 pontról, a várt 85 pont helyett. Az aktuális helyzetet jelző mutató pedig 88,6 pontról 84,5 pontra csökkent a várt 90,2 pont helyett.

A fogyasztók idei inflációs várakozása 4,8 százalékra ugrott 4,2 százalékról, az öt évre szóló inflációs várakozás pedig 2,9 százalékra 2,8 százalékról.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!