Romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2022.11.29

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.  

A Conference Board nonprofit gazdaságkutató intézet kedden azt közölte, hogy az októberi 102,2 pontról novemberben 100,2 pontra süllyedt (1985=100 pont) a fogyasztói bizalmi indexe. Elemzők minimálisan nagyobb mértékben gyengülő mutatóra, 100 pontra számítottak.

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója - ami az üzleti és munkaerőpiaci feltételek értékelését összegzi - az októberi 138,7 pontról novemberben 137,4 pontra süllyedt. A következő fél évre vonatkozó, a jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci várakozásokat számszerűsítő mutató értéke 77,9 pontról 75,4 pontra süllyedt.

A Conference Board indexe - a Michigan egyetem hangulatindexével együtt - a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyes fogyasztás az amerikai hazai össztermék mintegy 70 százalékát adja.

A fogyasztói bizalom novemberben ismét csökkent, a legnagyobb valószínűséggel a gázárak közelmúltbeli emelkedése miatt - mondta Lynn Franco, a Conference Board gazdasági mutatóiért felelős vezető igazgatója. A szakértő rámutatott arra, hogy a jelenlegi helyzet indexe tovább mérséklődött, és ezzel azt sugallja, hogy az év végével a gazdaság veszített lendületéből. A fogyasztók fél évre vonatkozó kilátásai továbbra is borúlátóak, amiatt pedig, hogy a mutató a 80-as érték alatt áll, arra utal, hogy a recesszió valószínűsége magas maradt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!