Romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban januárban

Gazdaság, 2022.01.14

A vártnál nagyobb mértékben romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban decemberben a magas inflációval kapcsolatos aggodalmak miatt.

A Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken ismertetett nem végleges adatai szerint a decemberi 70,6 pontról januárban 68,8 pontra süllyedt a fogyasztói hangulatindex. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, 70 pont szerepelt januárra.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 68,3 pontról 65,9 pontra, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 74,2 pontról 73,2 pontra csökkent.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 4,9 százalékra nőtt az előző havi 4,8 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,90 százalékról 3,10 százalékra ugrott.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

A Michigan egyetem januárra vonatkozó végleges adatait január 28-án ismertetik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!