Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Gazdaság, 2024.04.12

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.

A pénteken ismertetett előzetes adatok szerint a Michigani Egyetem áprilisi amerikai fogyasztói hangulatindexe 77,9 pontra csökkent a márciusi - 2021 júliusa óta a legmagasabb szintet jelentő - 79,4 pontról. Az elemzői konszenzusban kevésbé romló mutató, 79,0 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a márciusi 77,4 pontról 77,0 pontra gyengült az elemzők által várt javulás, 77,6 pont helyett. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató a márciusi 82,5 pontról 79,3 pontra süllyedt az elemzői előrejelzésben szereplő 82,2 pont helyett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,1 százalékra nőtt a márciusi 2,9 százalékról, így épphogy a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti érték felett állt. Az ötéves inflációs várakozás a márciusi 2,8 százalékról 3,0 százalékra emelkedett.

A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon.

Az áprilisra vonatkozó végleges adatokat április 26-án ismertetik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!