Romlott az amerikai fogyasztói hangulat februárban

Gazdaság, 2024.03.01

Az előzetesen becsült emelkedés helyett csökkent a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe februárban.

A pénteken ismertetett végleges adatok szerint a Michigani Egyetem februári amerikai fogyasztói hangulatindexe 76,9 pontra csökkent a januári 79,0 pontról. A február 16-án közölt előzetes becslésben javuló mutató, 79,6 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a januári 77,1 pontról 75,2 pontra gyengült. Az előzetes becslésben ezzel szemben javuló mutató, 78,4 pont szerepelt. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató a januári 81,9 pontról 79,4 pontra süllyedt az előzetesen közölt 81,5 pont helyett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,0 százalékra nőtt a januári 2,9 százalékról, így a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti érték felső határán állt. Az ötéves inflációs várakozás harmadik hónapja volt 2,9 százalék februárban, a ráta az utóbbi 31 hónapból 28 hónapban a szűk, 2,9-3,1 százalék közötti sávon belül maradt. A hosszú távú inflációs várakozások továbbra is kissé magasabbak a járvány előtti két évben jegyzett 2,2-2,6 százalék közötti értékekhez képest.

A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!