Rontották az amerikai gazdaság első negyedéves növekedési ütemét

Gazdaság, 2019.05.30

Enyhén rontotta az amerikai gazdaság növekedésének első negyedéves ütemét a kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete csütörtökön közzétett második becslésében.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévvel összevetve, évesítve 3,1 százalékkal nőtt január-márciusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez az érték 0,1 százalékponttal kevesebb az április végén közölt 3,2 százaléknál.

A korrekciót a gyengébb vállalati beruházásokkal indokolták. Emellett már a második egymást követő negyedévben csökkent a vállalatok nyeresége, ami kedvezőtlen jel a gazdaságra nézve. A vállalati profitok 2,8 százalékkal estek, ami 2015 óta a legnagyobb mérték

A tavalyi utolsó negyedévben 2,2 százalékra, a harmadik negyedévben 3,4 százalékra, a másodikban 4,2 százalékra, az elsőben pedig 2,2 százalékra rúgott az évesített negyedéves GDP-növekedés.

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,6 százalékkal, 183,7 milliárd dollárral 21 050 milliárd dollárra emelkedett az idei első negyedévben az előző negyedévi 4,1 százalékos növekedés után.

A bruttó hazai reáljövedelem (GDI) 1,4 százalékkal nőtt január-márciusban, míg az előző negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett.

A reál GDP növekedési üteme jóval erősebb volt a vártnál egy olyan negyedévben, amikor is a világgazdasági növekedés lassulása és a kereskedelmi feszültségek fokozódása mellett a rekordhosszúságú részleges kormányzati leállás hátráltatta a gazdasági teljesítményét.

A bővülés mintegy fele azonban két olyan tényezőnek - a vállalati készletbefektetések megugrásának és a kereskedelmi deficit csökkenésének - köszönhető, amelyek hatása nem tartós.

Az export 4,8 százalékkal emelkedett, miközben az import 2,5 százalékkal csökkent az első negyedévben.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, éves összevetésben 1,3 százalékkal nőttek, míg a tavalyi utolsó negyedévben 2,5 százalékkal.

A személyes fogyasztások árindexe 0,4 százalék volt a negyedik negyedévi 1,5 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,0 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,8 százalékra.

A harmadik, végleges becslést június 27-én nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben 2 százalék körüli értékre lassul a GDP-növekedés üteme, mivel a készletbefektetések és a külkereskedelem területén megfordul a tendencia. Az egész évre pedig 2,4 százalékot várnak a tavaly elért 2,9 százalék után, a lassulást az okozza, hogy kifut a 2017-ben elfogadott adócsökkentési reformnak és a kormányzati kiadások megnövelésének hatása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!