Sorra adnak ki profitfigyelmeztetést amerikai iparvállalatok

Gazdaság, 2021.09.20

Riasztóan sok amerikai vállalat figyelmeztetett arra, hogy elmaradhat nyeresége a várakozásoktól a harmadik negyedévben, ami a tőzsdei árfolyamok csökkenését eredményezheti.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint az ellátási láncokban keletkezett zavarokra hivatkozva alapvetően olyan nagy alapanyaggyártó ipari vállalatok adnak ki efféle figyelmeztetéseket, mint például a PP Industries és a Sherwin-Williams. Ezek a cégek az S&P 500-as tőzsdeindex kosarát alkotó vállalatoknak csak kis hányadát képezik, ám a Bank of America (BofA) amerikai pénzintézet tanulmánya szerint az összes ágazat közül éppen az ő nyereségeik mutatják a legszorosabb összefüggést az index teljesítményével.

Miközben az amerikai gazdaság növekedése lassul, az infláció és a bérnyomások erősödnek, egyre több vállalat borúlátó. A BofA szakértői szerint a nyereségek alakulása szélesebb körben is hatással lehet a piacra.

"A részvényeket támogatta a profit-előrejelzések javítása. Ha elkezdünk csalódni, mint a legutóbbi gazdasági adatok esetében, a piacok kulcsfontosságú támasza gyengülhet" - mondta Jeffry Kleintop, a Charles Schwab amerikai multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalat globális befektetési stratégiáért felelős igazgatója a Bloomberg TV-nek adott interjúban.

Az S&P 500-as index a múlt héten 0,6 százalékot veszített értékéből, és már a második egymást követő héten csökkent. A pénteket 0,91 százalékos mínuszban zárta, így a hónap leggyengébb napját tudta maga mögött, miközben legutóbb szeptember 2-án még újabb történelmi csúcsot döntött. Az év korábbi részében szinte minden héten rekordot döntött a mutató.

Egyes elemzők továbbra is erős vállalati nyereségeket várnak a gazdaság robusztus növekedésének alapján.

"A gazdasági növekedés a koronavírus delta mutációjának terjedése és más egyéb tényezők miatt lassul, de ennek ellenére is nagyon erős marad az ütem, valószínűleg 5-6 százalékot tesz ki idén, jövőre pedig 4-4,5 százalékra rúghat. Ez még mindig jelentősen nagyobb, mint amit az utóbbi évtizedekben láttunk" - mondja Jim Paulsen, a Leuthold független amerikai tanácsadó és befektetési vállalat befektetési stratégiai igazgatója.

Más szakértők viszont úgy vélik, hogy egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni a nyereségek növekedésének lassulására utaló jeleket. Az S&P 500-as indexet alkotó vállalatok közül már 140 esetében rontották elemzők a haszonkulcs-előrejelzést a harmadik negyedévre, ami lefelé húzza az érintett részvények árfolyamát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!