Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's

Gazdaság, 2024.03.27

Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank befektetési ajánlású besorolásait szerdán a Moody's Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott tájékoztatásában közölte: a megerősítési döntés az OTP Bank hosszú és rövid lekötésű betétállományának "Baa1/P-2" szintű besorolására, illetve az előresorolt fedezetlen kötelezettségek "Baa3" osztályzatára vonatkozik.

A Moody's ezzel egy időben megerősítette az OTP "ba1" alapszintű adósminőség-értékelését (BCA), az ezzel azonos kiigazított BCA-minősítést, a "Baa1/P-2" hosszú és rövidtávú partnerkockázati osztályzatot (CRR), valamint a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövidtávú partnerkockázati értékelést (CRA).

A cég ugyancsak megerősítette "Baa3" szinten, stabil kilátással az OTP Jelzálogbank hosszú távú kibocsátói osztályzatát, valamint a "Baa1/P-2" hosszú és rövid távú CRR-osztályzatokat és a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövid távú CRA-értékeléseket.

Az osztályzati megerősítésekhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte: az OTP "ba1" BCA adósminőség-értékelése a bank mind sokoldalúbb jövedelmi és betéti összetételének elismerése, ez a folyamat pedig annak az eredménye, hogy a bankcsoport Magyarországon és több más közép- és kelet-európai piacon is vezető helyzetben van.

Az OTP Bank sokoldalú működési szerkezete jelentős növekedési lehetőségeket teremt és alátámasztja a pénzintézet erőteljes jövedelmezőségét - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint az OTP eszközarányos megtérülése az idén csökkenni fog, tekintettel arra, hogy a működési szintű bevétel emelkedését ellentételezik a kockázati költségek.

Az OTP-nek erőteljes tőketartalékai vannak, a Common Equity Tier (CET) 1 tőkemegfelelési ráta 2023 végén 16,6 százalék volt. A pénzintézet likviditási pozíciója is erős: a likviditásfedezeti ráta a tavalyi év végén 246 százalék volt - áll a Moody's szerdai helyzetértékelésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

A minősítések stabil kilátása azt tükrözi, hogy a Moody's várakozása szerint a pénzintézet hitelprofilja és kötelezettségeinek szerkezete jórészt változatlan marad a következő 12-18 hónapban - áll az osztályzati megerősítésekhez fűzött elemzésben.

A Moody's nemrégiben megerősítette a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait is elsőrendű "A3/Prime-2" szinten, ugyancsak stabil kilátással.

A hitelminősítő tavaly júniusban emelte az addigi "Baa1"-ról egy fokozattal a jelenlegi "A3"-ra a K&H hosszú távú betétállomány-besorolását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!