Steiner: a Mátrai Erőmű átalakításának fő szempontjai az igazságos átmenet és a drasztikus kibocsátás-csökkentés

Gazdaság, 2021.10.19

A Mátrai Erőmű átalakításának legfontosabb szempontja igazságos átmenettel elérni az üvegház hatású gázok drasztikus csökkenését - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a szénkivezetés szükségességéről a Mátrában című konferencián Egerben.

Steiner Attila hangsúlyozta: a Mátrai Erőmű az északkeleti országrész legnagyobb energiatermelő egysége, ezért a térség ellátásának biztonságában kulcsfontosságú. Átalakításakor - Magyarország klímavédelmi törekvéseivel összhangban - meghatározó szempont a működés fenntartása mellett az előremutató jövő feltételeinek megteremtése - tette hozzá.

Jelezte: az átalakítást keretbe foglaló, 2020-ban indult és 9 évig tartó Life projekt jelenleg hazánk egyik legnagyobb, 5,2 milliárd forintból megvalósuló klímavédelmi programja, melynek célja az ellátásbiztonság fenntartása és az erőmű szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 70 százalékos mérséklése mellett az erőműhöz kapcsolódó vállalkozások működőképességének megőrzése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!