Steiner Attila: a földgáz, mint átmeneti üzemanyag, fontos szerepet tölt be a klímacélok elérésében

Gazdaság, 2021.06.11

A földgáznak, mint átmeneti üzemanyagnak, és a nukleáris energiának is jelentős a szerepe az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegesség elérésében, szeretnénk ha az Európai Bizottság is osztaná ezt az álláspontot - nyilatkozta az MTI-nek Luxemburgból Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Steiner, aki a tagállami kormányokat tömörítő Tanács környezetvédelmi és energiapolitikai miniszteri találkozóján vett részt, elmondta, nagyon fontos, hogy a földgázzal és a nukleáris energiával kapcsolatos befektetések is megmaradjanak az uniós taxonómia rendelethez kapcsolódó úgynevezett zöld listán.

Az államtitkár elmondta továbbá, hogy a tanácsülésen bemutatta a magyar nemzeti hidrogénstartégiát, amely jövőképet vázol fel a hidrogéngazdaság kiépítése előtt. A klímacélok költséghatékony eléréséhez, a karbonmentes és karbonszegény hidrogén az egyik legígéretesebb megoldásnak tűnik - mondta.

A tanácskozáson a miniszterek azt vitatták meg, hogy a tagállamok hogyan tudnak együttműködni a hidrogénpiac előmozdításához szükséges feltételek megteremtése érdekében, és hogyan lehet felgyorsítani a végfelhasználói technológiákra vonatkozó szabályozást a hidrogén elterjedésének növelése érdekében, különösen a nehezen szén-dioxid-mentesíthető ágazatokban.

Az államtitkár kitért továbbá arra is, hogy Magyarországon egyre nő az akkumulátorok termelési kapacitása, nemcsak a gyártásban, hanem a felhasználásban is kimagasló eredményeket tud felmutatni az ország. Hozzátette, hogy az újrahasznosítás kérdéskörével kapcsolatban Magyarország is aktívan részt vesz a vitában.

Steiner Attila végezetül hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nagyon fontos a klímavédelem, azonban a klímasemlegesítéssel járó költségterheket semmiképpen sem a háztartásoknak, hanem a fő szennyezőknek kell megfizetniük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!