Szakképzők és német cég együttműködése Debrecenben

Gazdaság, 2021.07.07

A szakmai képzés különböző területeire kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást kötött a német családi tulajdonban lévő Deufol Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC), az erről szóló dokumentumot a város polgármesterének jelenlétében írták alá szerdán, a gyár területén.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a város gazdasági növekedése szempontjából kulcskérdésnek nevezte az oktatási rendszer minőségi és mennyiségi növekedését.

"Debrecennek a munkaerőpiaci versenyt az iskolapadban kell megnyernie" - hangoztatta a városvezető hozzátéve, hogy ezért a Debrecen 2030 várospolitikai programban több mint 36 milliárd forintot fordítanak az oktatás feltételeinek javítására, és az oktatási kapacitás bővítésére.

Jelenleg az óvodától az egyetemig több mint 72 ezer diák tanul a városban, ezt a számot százezer körülire szeretnék növelni - fűzte hozzá.

Papp László emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben több mint harminc külföldi vállalat - köztük a német Deufol - választotta fejlesztése helyszínéül Debrecent, és a beruházási döntésekben fontos szerepet játszott a szakképzett munkaerő megléte és hosszú távú biztosítása.

Elek Gergő, a Deufol Hungary Kft. regionális operatív igazgatója felidézte, hogy 2019 október elején történt az első kapavágás, 2020 szeptemberében pedig beköltöztek az új üzembe.

Az elkészült csarnokokban a Deufol egyrészt a legújabb automatizált technológiával készülő csomagolási alapanyagokat - faládákat, egyéb fából készült csomagolási alapanyagokat, szállítókonténerekhez készült raklapokat, alumínium bélelőzsákokat - gyárt, másrészt számos különböző típusú és méretű ipari termék csomagolását végzi automatikus feldolgozási módszerrel, részben nagy teherbírású daruk segítségével. A csomagolás többek között egy világviszonylatban is egyedinek számító, hozzávetőlegesen 50 méter hosszúságú csomagolósor segítségével történik, amelyet kifejezetten a Deufol igényeire terveztek és gyártottak - ismertette a részleteket.

Elek Gergő hozzátette: jelenleg 85-en dolgoznak az üzemben, és a létszámot hamarosan 100-ra növelik, dinamikus fejlődést terveznek az elkövetkező években, amihez a legjobb embereket szeretnék megtalálni és megtartani. Nagy várakozással tekintenek a DSzC-vel való együttműködés elé, amely célzottan megteremti a lehetőségét a minőségi szakember-utánpótlásnak - jegyezte meg.

Hámori Éva Judit, a DSzC főigazgatója jelezte: a Deufol-DSzC megállapodás három képzési területen - faipar, logisztika, informatika - öt debreceni szakképző iskolát, illetve technikumot érint. A megállapodás előnyei között említette, hogy a diákok korszerű iparági tudást kapnak a gyakorlati helyeken, a tehetséges fiatalok nagyobb eséllyel maradhatnak a régióban, a szakképzés a gazdaság szereplőinek igényeihez alakítható, ezáltal jobban élhetnek a karrier-lehetőségekkel.

Tirpák Zsolt, a DSzC kancellárja hozzátette: 2015 óta a szakképzés követi a gazdasági változásokat, a gazdasági növekedéshez biztosítania kell a jól felkészült szakembereket.

Az együttműködés a Deufollal kiterjed az oktatók továbbképzésére és a tananyag-tartalom összehangolására is - fűzte hozzá.

Elek Gergő az MTI érdeklődésére elmondta: az idén 5-7 millió euró közötti árbevételt terveznek a debreceni üzemükben.

Korábban azt is közölték, hogy a Deufol csoport 12 országban, 90 helyszínen 2300 embert foglalkoztat, a debreceni a 91. üzemük. Szolgáltatási körükhöz tartozik az export- és ipari csomagolás, logisztikai szolgáltatások, valamint az ellátási lánc mentén megvalósuló innovatív IT-megoldások. A cégcsoport árbevétele 2019-ben 247 millió euró volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!