Szakportál: dinamikusan nőtt a személyi kölcsönök iránti kereslet májusban

Gazdaság, 2021.06.11

Dinamikusan megnőtt a személyi kölcsönök iránti kereslet májusban a Bank360.hu adatai szerint.

A szakportál MTI-nek küldött legfrissebb elemzésében kiemeli: 76,4 százalékos értéket mutatott 2021. májusában a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index, azaz a hitelek iránti érdeklődést kifejező mutató. A mutató a koronavírus-járványt megelőző helyzetet veszi bázisnak, így a 2020. januári keresleti szint esetén veszi fel a 100 százalékos értéket.

Májusban a lakáshiteleknél és a babaváró kölcsönnél alacsony szinten stagnálást eredményezett a válsághelyzet, a személyi kölcsönök iránti érdeklődés kilőtt, és 2020 januárja óta a legmagasabb havi hitelkeresletet eredményezte.

A személyi kölcsönök iránti online kereslet már a járvány előtti szintet is jócskán meghaladja, az ezt mutató alindex 118,3 százalékos. A lakáshitel és a babaváró kölcsön iránti érdeklődés ezzel szemben még a 70 százalékot sem érte el májusban.

A keresleti adatok alapján számolt folyósítás már közel esik a tényleges havi hitelkihelyezéshez. Az áprilisi folyósítási adatok szerint a személyi kölcsönökből 37,3 milliárd forintos összeget vettek fel a fogyasztók, míg a korábbi keresleti összefüggések alapján 38,8 milliárd forintos volumen adódott volna. A babaváró kölcsönök áprilisi folyósítása 49,7 milliárd forintot tett ki, a modellezett hitelfolyósítás pedig 49,5 milliárd forintot mutatott ebben a hónapban. Vagyis a kereslet alapján becsült volumen és a tényleges folyósítás már majdnem megegyezik a két hitel esetén, így hiába volt még lezárásokkal terhelt az április, a folyósítási összefüggések már a járvány előtti helyzethez való visszatérést mutatják - írták.

A lakáshitel esetében rekordfolyósítást hozott az április: a 107,6 milliárd forintos volumen minden korábbi folyósítást felülmúlt, és még a korábbi keresleti összefüggések alapján számolt 77,4 milliárd forintos volumennél is jóval magasabb értéket tett ki. A lakáshitel márciusi és áprilisi, 100 milliárd forintos összeget is meghaladó folyósítása a válság során jelentkező, de az akkori bizonytalan piaci viszonyok között ki nem elégített keresletet tükrözheti. Az év elejétől elérhető áfakedvezmények és lakásfelújítási támogatás tovább fokozhatták a lakáshitelfolyósítást a tavaszi hónapokban - közölte a portál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!