Számoljuk ki az illetéket könnyedén!

Gazdaság, 2019.06.24

Mikor valaki ingatlant vásárol, a legutolsó dolog, amivel foglalkozik, hogy a végén egy nagyobb összegű illetéket kell befizetnie az állam felé. Pedig érdemes már előre kiszámolni, hogy mennyi is lesz az az annyi.

Kiszámoló
A vagyonszerzési illetékről

Az úgynevezett vagyonszerzési illetéket minden ingatlanvásárlás után kötelezően be kell fizetni, aminek értéke alapállapotban 4 százalék. Ez azt jelenti, hogy egy 20 milliós ingatlan után a fizetendő összeg 800 000 forint, kedvezmények nélkül.

Természetesen az ingatlan vételára az az érték, amiért azt megvásároltuk, vagyis amennyiért a birtokunkba került. Ez vásárlás esetén nem kérdéses, öröklés esetén pedig egy körülbelüli összegre kell gondolnunk.

Az illeték mértéke többféleképpen csökkenthető, melynek módjait mindenképp érdemes ismernünk.

● Az illeték mértéke arányos a tulajdonrészek arányával a vételár függvényében. Vagyis, ha egy 20 milliós lakásnak 50 százalékban vagyunk tulajdonosai, akkor az illetéknek is csak a fele esik ránk.
● Amennyiben 1 éven belül adtunk el ingatlant és vásároljuk a másikat, akkor a vételárból levonásra kerül az eladási ár, így a különbözet után kell adóznunk. Ezáltal ha drágán adunk el és olcsón vásárolunk, ez a szám lehet 0 is.
● Újépítésű ingatlan esetén 15 millióig illetékmentes a vásárlás. Ha 15 és 30 közé esik az összeg, akkor a 15 feletti rész után kell adózni.
● 35 év alatt, ha első lakásvásárlóként 15 millió alatt találunk lakást, akkor 50 százalék kedvezményt kapunk az illetékből. Felette semmit.
● Az egyetlen illetékmentes eljárás az ajándékozás, de az is csak házastársak és egyenesági rokonok között, mint amilyenek a szülő-gyermek, nagyszülő-unoka.

Természetesen olyan helyzet is akad, hogy jelentősen több a illeték mértéke, mint általában. Ilyen eset például, hogy a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó minden vagyoni értékű jog ingyenes megszerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke már nem 4, hanem 9%.

Ide tartozik még a nem közeli vagy nem egyenesági hozzátartozók esete is, mivel ilyenkor a lakóingatlan vonatkozásában az öröklési adó mértéke 9%. (Ugyanez nem lakáscélú ingatlan esetében egyébként 18%-ra rúg. )

Ha nem szeretnénk az illetéken felül még egy kis bírságot is fizetni, akkor mindenképp jelentsük be az adás-vétel tényét az adóhatóság felé 30 napon belül. Sőt, ez a kalkulátor nem csak a vevőknek hasznos, mivel az eladónak is kell bizonyos esetben illetéket fizetnie. Ha drágábban adja el az ingatlant, mint ahogy megvette, a különbözet után kell személyi jövedelemadót fizetnie, azaz 15 százalékot.  

Ebből természetesen méltányosan lejönnek az ingatlannal kapcsolatos esetleges költségek, valamint ha 5 év telt el a vásárlás és az eladás között, akkor nem kell semmit fizetnie.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!