Számvevőszék: a 2020-as költségvetés végrehajtása megfelelt az előírásoknak

Gazdaság, 2021.10.07

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a 2020-as költségvetés végrehajtása megfelelt a vonatkozó törvényeknek és előírásoknak, a költségvetési intézményrendszer 2020-ban is biztosította a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét - közölte a számvevőszék  a honlapján.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke átadta az erről szóló jelentést az Országgyűlés alelnökének - tudatta az ÁSZ az MTI-vel csütörtökön.

A zárszámadás a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló, ami tartalmazza azt, hogy hogyan teljesültek ténylegesen az állam bevételei és kiadásai.

Az ÁSZ zárszámadási ellenőrzése megállapította: az előirányzatok megbízhatóak voltak és teljesítésük szabályszerű volt. Az államadósság-mutató értéke a 2020. év végére 77,2 százalék volt, míg a kormányzati szektor uniós módszertan szerinti hiánya a bruttó hazai termék 8,0 százaléka volt. A jelentés rámutat, hogy a hiány és államadósság alakulására vonatkozó költségvetési szabályokat a 2020. évben a Covid-19 világjárványból eredő gazdasági visszaesés miatt nem kellett alkalmazni.

A belső kontrollrendszer megfelelősége javult a 2020-ban a 2019-es évhez képest. Ehhez jelentősen hozzájárultak a szabályszerű működés érdekében tett lépések. A korábbi években lefolytatott ÁSZ ellenőrzések más területen is pozitív hatásokkal jártak: 2014 óta 2020 az az év, amikor a Nemzeti család- és szociálpolitikai alap családi támogatások jogcím terhére teljesített kiadások megbízhatóak - írták.

Az elemzés szerint a járvány hazai megjelenése előtt Magyarországon a makrogazdasági és költségvetési folyamatok kedvezően alakultak. A koronavírus-járvány egy erős fundamentumokkal rendelkező nemzetgazdaságot ért el. A járvány okozta válság idején Magyarország az aktív, ösztönző állami szerepvállalás útját választotta. Ha ilyenkor a költségvetési politika kizárólag az egyensúlyra törekszik, az kifejezetten káros következményekkel járt volna. Az intézkedések védték az emberéleteket, segítették a munkahelyek teremtését, ösztönözték a beruházásokat az elemzés szerint.

A gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a GDP csökkenésének mértéke kisebb volt az uniós átlagnál. Az eredményes válságkezelést támogatta a költségvetési intézményrendszer is, amely 2020-ban biztosította a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét - írta a számvevőszék.

A pandémia idején a költségvetési politika fontos feladata az emberéletek védelme mellett a gazdaság és a munkahelyek védelme. Az állam ezért növelte a kiadásait. Nem álltak le, hanem éppenséggel folytatódtak a beruházások: tovább épültek az utak, az iskolák, a rendelők. A beruházási ráta még a kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére is növekedni tudott, és a 2020. második negyedévi mélypontot követően év végére pedig javultak a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok. A visszaesést követően már többen dolgoznak, és magasabb bért kapnak, mint a válság előtt. Az intézkedések védték az emberéleteket, segítették a munkahelyek teremtését, ösztönözték a beruházásokat, fejlődtek a vállalkozások - értékelte az ÁSZ.

Az állam emellett a válság évében is megfelelően elszámolt az állampolgárok által befizetett adókkal. Az ÁSZ zárszámadási ellenőrzése megállapította: a 2020. évi zárszámadási törvényjavaslatban az előirányzatok megbízhatóak voltak, és szabályszerűen teljesültek. Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó központi és fejezeti kezelésű előirányzatok, a központi költségvetési szervek, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az elkülönített állami pénzalapok bevételi és kiadási előirányzatai megbízhatóak voltak és teljesítésük szabályszerű volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!