Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nébih

Gazdaság, 2022.09.29

(MTI) - Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán a Csongrád-Csanád megyei Székkutason.

A Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomáson megrendezett eseményen 26 nemesítőház kapott díszokiratot, amellyel összesen 15 szántóföldi növényfaj mintegy 88 fajtáját (egy közülük kertészeti növényfajta) ismerte el tavaly a Nébih.

Az érvényes jogszabályok értelmében Magyarországon csak állami elismerésben részesített (regisztrált) növényfajták szaporíthatók és hozhatók forgalomba.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke tolmácsolta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjét, aki kiemelte, hogy már több mint 1300 növényfajtát ismert el az állam, ami hozzávetőlegesen 5 százaléka az Európában elismert fajtáknak. Hozzátette: évente csaknem 260 új fajtajelöltet jelentenek be, és nagyságrendileg átlagosan 90 fajtát államilag el is ismernek.

Az ünnepélyes díszokirat-átadón kívül három évfordulót is ünnepeltek szerdán Székkutason: 130 éves a magyarországi növényfajta-kísérlet, idén lett 10 éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és 70 éves a Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!