Szeneczey Balázs: az ingatlanfejlesztések értéke idén meghaladja a 2 milliárd eurót

Gazdaság, 2017.11.20

A 2 milliárd eurót is meghaladja az ingatlanfejlesztések értéke idén Magyarországon, az összeg 90 százaléka Budapestre összpontosul, a bővülés hátterében pedig a hosszútávú városfejlesztési koncepció és a kiszámítható, rugalmas szabályozás áll - mondta Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese az V. Ingatlanfejlesztés napja programsorozat jubileumi díjátadó gáláján hétfőn este.

Az elmúlt években Budapest vonzó célponttá vált a régióban, és nem csak zöldmezős beruházások vannak, de a barnamezős övezeteket is felfedezte az ingatlanpiac - hangsúlyozta. Az irodafejlesztések közül egyedülállónak nevezte a Váci úti folyosó fejlesztését , és megjegyezte, hogy a fővárosi régió kiszélesítése érdekében a peremkerületekben is vannak beruházások, ahol új városközpontok is létesülnek. A közterületek közül a legnagyobb fejlesztés a városligeti, de a Dunapart is vonzó lett az ingatlanfejlesztők számára - mondta. Az ingatlanfejlesztési ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) ötödik alkalommal rendezte meg az Ingatlanfejlesztés nap programsorozatát, amelynek fő eseménye az V. Hallgatói ötletbörze pályázat eredményhirdetése volt. A pályázat témája néhány jelentősebb fővárosi helyszín újratervezése volt. A versenyre 26 hallgatói pályázat érkezett, az IFK Talentum 2017 díjat a BME "Z" épületének rehabilitációját megtervező NewZ pályamunka nyerte, a Városháza és a Városháza Park újragondolásáért a második helyet "Budapest Mag" , a harmadik helyet pedig - ugyanennek a helyszínnek a megtervezéséért - a "Közös város" pályázat szerezte.

Takács Ernő, az IFK elnöke elismerően szólt arról, hogy az "ingatlanfejlesztési szakma utánpótlása" kompletten megvalósítható anyagokkal pályázott. A pályaműveket méltatva elmondta, hogy azok nagy száma és minősége tükrözi az ingatlanfejlesztési szektor nemzetgazdasági súlyát, és azt, hogy az - a több mint 2 milliárd eurós befektetéssel - egyike a gazdaság húzóágazatainak.

Hangsúlyozta, hogy az ingatlanfejlesztés is elképzelhetetlen ma már az energiahatékony, környezetbarát megoldások, így a gazdasági és közérdek találkozása nélkül, ezeknek a követelményeknek pedig a pályaművek - a kreativitáson túl - eleget is tettek.

A felsőoktatási hallgatókból összeálló csapatok több helyszín épületei vagy területei közül választhattak, új külsőt vagy funkciót kellett megálmodniuk. A résztvevők pályáztak a Váci út "iroda-boulevard" közterület átalakításával, a BME "Z"épületének rehabilitációjával, a Nyugati téri Eiffel Csarnok hasznosítási lehetőségeivel, és a Károly körúti Városháza Park újragondolásával. A pályázati dokumentációk elbírálásában a Magyar Építész Kamara, Magyar Urbanisztikai Társaság, az IFK delegáltjai, tájépítész és várostervezési közgazdász vett részt. Az első helyezett csapat 800 ezer, a második 500 ezer, a harmadik pedig 300 ezer forintot nyert, és a csapatok minden tagja legalább 1 hónapos szakmai gyakorlaton vehet részt az IFK valamely tagvállalatánál. Az IFK 2009-ben jött létre a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével, feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése. Az IFK tagvállalatai által megvalósított összes projekt területe 3,8 millió négyzetméter, az összes projekt beruházási értéke 2656 milliárd forint volt. A tagok évente 3,9 milliárd forintnyi telek- és építményadót fizetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!