Szeptemberben tovább lassult a román infláció

Gazdaság, 2019.10.11

Szeptemberben folytatódott a román infláció lassulása, a kilencedik hónapban a fogyasztói árak 3,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, miután augusztusban 3,9 százalék volt az éves infláció - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A vizsgált időszakban leginkább a szolgáltatások drágultak, amelyek 4,24 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek ára 4 százalékkal nőtt, a nem élelmiszerek ára 2,8 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben a havi infláció 0,09 százalék volt augusztushoz mérten. Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak 2,92 százalékkal emelkedtek.

A román infláció februárban lépett ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávból, májusban és júliusban is 4 százalék fölé emelkedett. Ugyanakkor a jegybank az év végére 4,2 százalékos éves inflációt valószínűsített, 2020-ban pedig 3,4 százalékos éves inflációt vár.

A román irányadó kamat 2018 május óta változatlanul 2,50 százalékon áll, akkor 25 bázisponttal emelkedett. Legutóbb a jegybank igazgatótanácsa az október eleji monetáris politikai ülésén döntött úgy, hogy nem módosítja az alapkamatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!