Szijjártó: 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán

Gazdaság, 2022.03.10

Az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint arról számolt be, hogy az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a német cég előre tölthető, steril injekciós fecskendők előállításával bővíti magyarországi portfólióját.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a vállalat ilyen termékeket eddig kizárólag Svájcban készített, így a beruházásért hatalmas nemzetközi verseny zajlott, amiből végül Magyarország került ki győztesen.

Ezt követően kiemelte, hogy az elmúlt tizenkét év a válságok korszaka volt, márpedig minden ilyen krízis kezelésekor felértékelődik a biztonság jelentősége.

Ennek megfelelően a kormány a koronavírus-járvány során fellépő globális eszköz- és vakcinahiányból is levonta a megfelelő következtetéseket, s megteremtette azokat a nemzeti stratégiai képességeket, amelyek egy hasonló vészhelyzetben szükségesek a védekezéshez, még ha ezek némelyike "békeidőben adott esetben logikátlannak is tűnik" - közölte.

Szijjártó Péter szerint az is világossá vált, hogy az egészségiparnak talán soha nem látott jelentősége lesz a következő időszakban, ezért ezekre a beruházásokra kiemelt figyelmet fordítanak. Ennek kapcsán rámutatott: ez a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából is lényeges, ugyanis a szektor vállalatai rendkívül sokat költenek innovációra, kutatás-fejlesztésre.

Példaként hozta fel a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozását, azonban aláhúzta, hogy ez önmagában nem elegendő, fontos a magas minőségű fecskendők biztosítása is.

A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy Magyarországon az orvosi eszközgyártás termelési értéke tavaly 12 százalékkal bővült és elérte a 275 milliárd forintot. A fecskendők exportja pedig 2010-hez képest az ötvenszeresére nőtt, így ebben mára hazánk a tizenegyedik a világ országai között.

Végül közölte, hogy a német-magyar kereskedelmi forgalom értéke tavaly ugyancsak 12 százalékos növekedés után megközelítette a 60 milliárd eurót, ami rekordnak számít. Tájékoztatása szerint ebből a magyar kivitel 32 milliárd eurót tett ki.
(MTI)

Galériánk

28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!