Szijjártó: a gazdasági növekedés egyik előfeltételét az erős, nemzeti tulajdonú cégek jelentik

Gazdaság, 2022.01.18

Nincs gazdasági növekedés beruházások nélkül, nincsenek beruházások erős nemzetgazdaság nélkül, erős nemzetgazdaság pedig nincs erős, nemzeti tulajdonú vállalatok nélkül - jelentette ki a tárca közleménye szerint kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Gémtech Kft. napkori csarnokavató ünnepségén vett részt. A fémszerkezetek gyártásával foglalkozó cég beruházásának értéke kétmilliárd forint, amelyhez az állam 900 millió forint támogatást nyújtott, így segítve 450 munkahely megőrzését.

Elmondta, hogy miközben a koronavírus-járvány kezdete óta szinte kizárólag negatív hírek érkeztek a világgazdaságból, Magyarország minden idők egyik legsikeresebb évét zárta tavaly gazdasági szempontból.

Kiemelte, hogy a rendkívüli nehézségek ellenére 2021-ben a foglalkoztatás, az exportteljesítmény és a beruházások rekordja is megdőlt hazánkban. Több mint ötmilliárd eurónyi (1800 milliárd forintnyi) értékben jöttek létre beruházások, a rendszerváltás óta nem látott szintre nőtt a foglalkoztatottak száma (4,7 millió), illetve elérte a 110 milliárd eurót a magyar kivitel - sorolta.

Utóbbi kapcsán arról számolt be, hogy bár Magyarország globálisan a 95. helyen áll a lakosságszám tekintetében, expotteljesítménye a 34. legnagyobb. Ez pedig azt jelzi, hogy a nemzetközi piacokon is versenyképesek az itt előállított termékek.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a kormány idén is folytatni kívánja 11-12 éve meghirdetett, az adók csökkentésére fókuszáló gazdasági stratégiáját. Ennek keretében a 25 év alattiaknak nem kell jövedelemadót (szja) fizetniük, a gyermeket nevelő családok hamarosan visszakapják a tavalyi évben befizetett szja-t, valamint a cégek szociális adóterhei is csökkennek 4 százalékkal.

"A kulcs a gazdasági növekedés, növekedés viszont nincs beruházások nélkül, beruházások nincsenek erős nemzetgazdaság nélkül, erős nemzetgazdaság pedig nincs erős, nemzeti tulajdonban lévő vállalatok nélkül" - fogalmazott.

Aláhúzta, hogy a Gémtech Kft. hazai tulajdonú cég, és a magyarországi darugyártás egyik vezető szereplője, amely 60 százalékos exportaránnyal dolgozik, egyebek mellett a Siemensnek és a General Electricnek is beszállítója. Hozzátette, a magas exportaránynak azért is kiemelt jelentősége van, mert a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza a kivitel, amelynek értéke 2021-ben elérte a bruttó hazai termék (GDP) 85 százalékát.

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy a magyar gépipar tavaly 11 százalékos növekedést produkált, termelési értéke így megközelítette a 20 ezer milliárd forintot. Az ágazat mintegy 370 ezer embernek ad munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!