Szijjártó: a kormány kiemelten támogatja a gyógyszeripari beruházásokat

Gazdaság, 2022.03.28

A kormány kiemelten támogatja a gyógyszeripari beruházásokat, ugyanis a koronavírus-járvány tapasztalataiból tanulva Magyarországnak képesnek kell lennie az önellátásra az egészségügy területén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Érden.

A tárcavezető a minisztérium közlememénye szerint a Medi-Radiopharma Kft. gyógyszergyártó zöldmezős beruházásának bejelentésén az önellátás képességének fontosságát hangsúlyozta. Hiszen - mint mondta - mindenki emlékezhet rá, hogy a pandémia során milyen közelharcot kellett vívni az egészségügyi ellátórendszer működőképességének biztosításához szükséges eszközökért a világpiacon.

"Egy-egy ilyen válsághelyzettel szemben azok az országok tudnak eredményesen fellépni, amelyek birtokában vannak a szükséges stratégiai képességek. Ezért fontos cél, hogy Magyarország önellátóvá váljon a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök gyártásában, ennek elérésében pedig nagyon is jól állunk - tette hozzá.

Az izotóp diagnosztikai készítmények előállítására szolgáló üzem építése a tervek szerint 7,8 milliárd forintba fog kerülni, amihez az állam 2,5 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve huszonöt új, kifejezetten magasan kvalifikált munkahely létrehozását. A projekttel az amerikai piacot célba vevő vállalat jelenleg 94 százalékos exporthányaddal dolgozik, ami a legmodernebb technológia telepítésével tovább növelhető.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a hazai, családi tulajdonban lévő Medi-Radiopharma Kft.-hez hasonló vállalatok adják a "nemzetgazdaság lelkét".

Valamint közölte, hogy tavaly a gyógyszeripar teljesítménye öt százalékkal emelkedett, így átlépte az 1000 milliárd forintot. Majd hozzátette, hogy a szektor exporthányada 85 százalékos, az ráadásul a gazdaság dimenzióváltásához is jelentősen hozzájárul, ugyanis bevételarányosan ebben az ágazatban költik a legtöbbet kutatás-fejlesztésre, innovációra.

Végezetül arra is kitért, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország 2022. január 1. és 2027. december 31. közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amelynek értelmében Pest megye leválik Budapestről, és önállóan is támogathatóvá válik, így komoly lehetőségek nyílnak meg a fővárosi agglomeráció számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!