SZTNH: a magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

Gazdaság, 2021.02.16

A magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát, tavaly - a gazdaság lassulása ellenére - kis mértékben ugyan, de nőtt a szabadalmi, a mintaoltalmi, a védjegybejelentések száma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatai alapján.

A hivatal keddi közleményében ismertették az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legutóbbi, 2019-es adatokon alapuló kutatását is, amelyben Magyarországon 4530 vállalkozás vett részt. A kutatás alapján az oltalommal rendelkező magyar vállalatok 92 százalékának van nemzeti védjegye.

A 28 EU-tagország 127 ezer vállalkozásának bevonásával készült felmérésből kitűnik az is, hogy a szellemi tulajdonjoggal rendelkező vállalkozásoknál átlagosan 20 százalékkal magasabb az egy alkalmazottra jutó bevétel, mint a többi cégnél. A szabadalommal bíró vállalkozásoknál az alkalmazottak 53 százalékkal keresnek többet, mint az oltalommal nem rendelkező cégek munkavállalói.

Az uniós kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a mintában szereplő kkv-k kevesebb mint 9 százaléka rendelkezik szabadalommal, védjeggyel vagy formatervezési minta oltalommal - írja az SZTNH.

A kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül egyre komolyabban igyekszik tudatosítani a hazai gazdaság szereplőiben: nemcsak az fontos, hogy innovatívak, hanem az is, hogy versenyképesek legyenek - olvasható a közleményben. A hivatal felhívta a figyelmet, hogy ennek a kulcsa a megfelelően támogatott kutatás-fejlesztés-innováció mellett a jól körülbástyázott, levédett kutatási eredmény. Ehhez nyújt támogatást az iparjog pályázat, amellyel az igénylők akár a különböző hatósági és ügyvivői díjak 100 százalékát finanszírozhatják.

A szemléletformálás egyik mérföldköve lehet a közelmúltban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közötti együttműködési megállapodás aláírása, amelynek célja, hogy közösen segítsék az innovatív vállalkozások piacra jutását - tájékoztatott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!