SZTNH: az élelmiszeriparban különösen fontos a védjegyoltalom ösztönzése

Gazdaság, 2022.04.25

Lemaradásba kerültek a magyar élelmiszeripar kis- és közepes vállalkozásai védjegyoltalomban, ezért ösztönözni kell a szellemi jogok érvényesítését - közölte az MTI-vel hétfőn a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Egy védjegyoltalom 10 százalékos növekedési többletet eredményezhet, együttes használatuk pedig akár 30 százalékkal is javíthatja a növekedés esélyeit, forintban kifejezve több tízmilliós bevételt hozhat. Magyarországon ennek ellenére stagnál az élelmiszeripari védjegybejelentés az elmúlt 5 év összesítése alapján - írták.

A közlemény azért is hangsúlyozza a szellemi jogok jelentőségét, mert az EU-ban lefoglalt hamisítványoknál 90 százalékos a védjeggyel kapcsolatos jogsértés aránya. A vásárlók számára is egyre fontosabb a minőségbiztosítás, 70 százalékuk utasítja el a hamisítványokat, 78 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy ilyen termékek vásárlásával ártanak a vállalkozásoknak. Az oltalom véd a hamisítás ellen, minőségi garanciát biztosít, a felhasználási jog értékesítése pedig a befektetők számára is vonzó lehet - tették hozzá.

Az SZTNH kiemelte, hogy a szellemi tulajdon bejelentését akár teljes mértékben lehet költségvetési, vagy uniós támogatásokból finanszírozni. Védjegyoltalom birtokában adókedvezmények is igénybe vehetők. A magyarországi vállalkozásokat a hivatal segíti a lehetőségek kiválasztásában, IP-Hősök címen kampányukat pedig tapasztalt, szellemi tulajdonjog érvényesítésében tudatos vállalkozások segítik márkanagykövetként - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!