Takarék: az év első kilenc hónapjában 30 százalékkal nőtt az építési engedélyek száma éves összevetésben

Gazdaság, 2021.12.06

Az év első kilenc hónapjában több mint 22 ezer építési engedélyt adtak ki, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az élénkülést a január elsejétől ismét 5 százalékra csökkentett új lakások áfája támogatta - közölte a Takarék Csoport hétfőn az MTI-vel.

A Takarék Csoport elemzői által összeállított Takarék Index szerint jelentős volt a különbség 2020-ban és 2021-ben a társasházi és a családi ház jellegű építések dinamikájában. Ez utóbbi tavaly jóval kevésbé esett vissza az előző évekhez képest, a társasházi építéseknél sokkal drámaibb volt a csökkenés.

Míg 2017-2019-ben a társasházi jellegű építési engedélyek száma meghaladta az egyszerű bejelentéssel létesítendő lakások számát, addig 2020-ban ez megfordult, miután utóbbiaknál 20 százalékos, előbbieknél viszont 49 százalékos volt a visszaesés. A kiadott építési engedélyek idei növekedésének hátterében elsősorban az egyszerű bejelentések bővülése állt, az első kilenc hónapban majdnem 15 ezer ilyen történt, a tavalyi egész éves, kevesebb mint 13 ezer után. Ezzel szemben társasházi lakásokra valamivel több mint 7500 engedélyt adtak ki idén az első háromnegyed évben, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A társasházi lakásépítési engedélyek lassabb felfutása nem meglepő, egy társasházi projekt előkészítése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe.

Közölték, Budapesten a 2021 januárja és szeptembere között országosan megfigyelhető élénküléshez képest nem látszott javulás az engedélyek számában. Az első kilenc hónapban körülbelül 4200 engedélyt adtak ki, ami 2015 azonos időszaka után a legalacsonyabb szám. A fővárosi piac lassabban indulhat, mert itt a társasházi építéseken belül is nagyobb projektekről van szó, amelyek előkészítése még hosszabb lehet.

Ugyanakkor jelezték, a megyei jogú városokban az egyszerű bejelentések száma emelkedett az év első három negyedévben 2020 azonos időszakához képest, és meghaladta a 2017-2019-es szinteket is. Emellett a társasházépítések is élénkültek.

A városokban is jelentős emelkedés volt az egyszerű bejelentésekben és a nem egyszerű bejelentésekben egyaránt, előbbiek száma meghaladta a 2017-2019-es szinteket is, utóbbiaknál megközelítette a 2019-est.

A községekben az év első kilenc hónapjában az egyszerű bejelentések száma megközelítette a 6 ezret, ami éves összevetésben 58 százalékos, 2019-hez képest pedig több mint 34 százalékos emelkedés.

A megyék között a legtöbb (legalább 10 lakásos, értékesítés alatt álló projektben található) lakás Somogyban épül (2272), ami elsősorban a Balaton környékét jellemző jelentős építési hullámnak köszönhető, míg a második helyen Pest megye áll 1982 épülő lakással, amit a főváros közelsége húz felfelé.

A Takarék Index szerint az energiahatékony új lakások vásárlására vagy építésére október óta elérhető Növekedési Hitelprogram (Nhp) Zöld Otthon Hitel tovább pezsdítheti az ingatlanpiacot mert nagyon kedvező kamatozású forrást biztosít a vásárlóknak, ráadásul a családi otthonteremtési kedvezményt igénylőknek nulla százalékos hitelkamat mellett érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!