Társak a szabályozásban - Sikeres párbeszéd az NMHH és a társszabályozó szervezetek között

Gazdaság, 2023.05.17

A média világa rohamosan változik, ezzel együtt a médiahatósági szerepkör is módosul, új kapcsolatokat kell kialakítani az érintett szakmai szervezetekkel - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Társak a szabályozásban címmel megtartott szerdai rendezvényen, ahol a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete, a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete, valamint az Önszabályozó Reklám Testület képviselői is részt vettek.

Koltay András szerint a médiafogyasztási és médiahasználati szokások, a technológiai környezet átalakulása felgyorsult, ezért a hagyományos, törvényben szabályozott hatósági tevékenység is megváltozott. Az új médiapiaci viszonyok új kihívásokat eredményeztek, az internetes szolgáltatások korábban nem létező együttműködésekre ösztönzik az állami és magánszereplőket, a hatóságokat és a tartalomszolgáltatókat, fogyasztói érdekképviseleteket.

A hatósági szerepvállalásnak persze korlátai is vannak, a videómegosztó portáloknak csak kis része tartozik magyar joghatóság alá. Az NMHH elkötelezte magát a szakmai és társadalmi kapcsolatok szélesítése mellett, ezért nem csak a társszabályozói partnerszervezetekkel dolgozik együtt, fontosnak tekinti a kutatási-felsőoktatási kapcsolatokat és a civil szervezetek visszajelzéseit is - tette hozzá Koltay András. Az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója úgy véli, hogy a digitális világban a társszabályozás intézménye is új kihívásokkal szembesül. Az alapértékek ugyanakkor a kezdetek óta változatlanok, hiszen mindenkinek érdeke a szólás- és sajtószabadság, a tájékozódás joga, a kiskorúak és az emberi méltóság védelme - hangsúlyozta Szabó László Zsolt. Az NMHH 12 éve kötött először társszabályozási megállapodást önszabályozó szakmai szervezetekkel, a Magyar Lapkiadók Egyesületével, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével és az Önszabályozó Reklám Testülettel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!