TV műsor

Tavaly 2,4 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés Csehországban

Gazdaság, 2020.02.14

Tavaly éves összehasonlításban 2,4 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés Csehországban az egy évvel korábbi 2,8 százalékról - közölte előzetes becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken.

A tavaly negyedik negyedéves növekedés, 1,7 százalék, szintén alacsonyabb volt a harmadik negyedévi 2,5 százalékosnál.

Az adat elmarad az elemzők várakozásától, akik többsége magasabb, 2,5 százalékos növekedést várt a negyedik negyedévre is.

Legutóbb 2016-ban volt ilyen alacsony, 2,4 százalékos a gazdasági növekedés Csehországban. Ennek ellenére a cseh GDP továbbra is gyorsabban erősödik, mint az Európai Unió átlaga - jegyezte meg Vladimír Kermiet, a CSÚ igazgatója a sajtóértekezleten.

A tavalyi gazdasági növekedés motorját továbbra is a háztartások fogyasztási kiadása és a cseh termékek iránti külföldi kereslet képezte. Fontos tényező, hogy tavaly is emelkedtek a beruházások és a munkavállalók száma éves szinten 0,7 százalékkal emelkedett. Jól ment 2019-ben a kereskedelemnek, a közlekedésnek, a vendéglátóiparnak és a számítógépes, kommunikációs tevékenységeknek.
(MTI)


Ha teheti, kérjük támogasson minket!

Támogassa a valóban minden párttól és önkormányzattól független vidéki újságírást. Minden támogatást köszönünk, amelyet portálunk tartalmának fejlesztésére fordítunk.Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!