Tavaly 299 milliárd korona osztalékot utaltak haza Csehországból a külföldi befektetők

Gazdaság, 2020.02.14

Tavaly 298,8 milliárd koronát (3944,2 milliárd forint) utaltak haza Csehországból osztalék formájában az országban működő cégek külföldi tulajdonosai. Ez az összeg új rekordnak számít, és 29 milliárd koronával (382,8 milliárd forint) magasabb, mint 2018-ban - közölte a Cseh Nemzeti Bank pénteken.

Piaci elemzők szerint azonban a reálisan kivitt összeg jóval nagyobb, mert számos cég nyeresége bizonyos részét eltitkolja. Például 2016-ban a jegybank 293,1 milliárd koronát adott meg, míg a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) és a piaci elemzők által közösen összeállított kvalifikált becslés 314 milliárd koronás külföldre utalt osztalékról szólt - mutat rá a Právo című lap gazdasági szakírója.

Piaci elemzők szerint az osztalék formájában külföldre kivitt pénzösszeg azért olyan magas, mert a külföldiek közvetlen beruházásai Csehországban általában nagyon hatékonyak és nyereségesek.

"A külföldi beruházók 2019-ben a közvetlen befektetések (FDI) révén 488,3 milliárd korona hozamra tettek szert, ami 16,3 százalékkal több, mint 2018-ban. Ennek az összegnek a 39 százalékát forgatták vissza új csehországi beruházásokba, ami viszont csak 3 százalékkal több, mint 2018-ban" - mutatott rá Jirí Pour, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte a külföldi állótőke beruházások Csehországban stabilan nagyon nyereségesek. "2018-ban a nyereségesség 10,2 százalékos volt. A többi visegrádi orszégnál ez a mutató alacsonyabb: Lengyelországban 8,9 százalék, Magyarországon 7,1 százalék, Szlovákiában 6,7 százalék" - fejtette ki Pour. Hozzátette: Németországban, Franciaországban, Spanyolországban vagy Bulgáriában a nyereség csak 3 százalék körül mozog.

A külföldre elfolyó magas nyereség évek óta éles közéleti viták tárgya Csehországban. Andrej Babis miniszterelnök tavaly szeptemberben találkozott a legnagyobb külföldi cégek vezetőivel, és nagyobb csehországi beruházásokra ösztönözte őket. A kormánykoalíciós kormányban lévő Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) pedig már hosszabb ideje egy általános bankadó bevezetését tervezgeti. A kormányfő ezt ellenzi, mert szerinte erre végül is a bankok ügyfelei fizetnének rá. Babis tavaly megegyezett a négy legnagyobb csehországi bankkal (mind külföldi tulajdonban van), hogy létrehoznak egy Nemzeti Fejlesztési Alapot, amelybe a pénzintézetek 7 milliárd koronát utalnak. Bár a csehországi bankok tavaly is nagyon nyereségesek voltak, ez az alap egyelőre még nem jött létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!