Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Gazdaság, 2019.02.05

Tavaly éves összehasonlításban 4,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

Egy évvel korábban, 2017-ben a kiskereskedelmi forgalom bővülése 5,6 százalékos volt. A forgalom emelkedése már ötödik éve tart Csehországban, ahol a kiskereskedelmi forgalomba nem számítják be az autóeladásokat.

Pénzügyi elemzők szerint a cseh gazdaság növekedésének a motorja a tavalyi évben is a háztartások növekvő fogyasztása volt. Az idén is nagyon erős, de a tavalyinél alacsonyabb ütemű kiskereskedelmi forgalom bővülésre számítanak a szakértők.

"A kiskereskedelmi forgalom növekedése nagyon erős, de 2014 óta első ízben öt százalék alatt maradt 2018-ban. Ez azt bizonyítja, hogy a cseh gazdasági növekedés már túl van a zenitjén" - magyarázta Lukás Kovanda, a Czech Fund beruházási alap fő gazdasági szakértője.

A tavalyi évben januárban volt a legmagasabb (8,2 százalék) és szeptemberben a legalacsonyabb (1,5 százalék) a kiskereskedelmi forgalom bővülése.

A leggyorsabban, több mint 20 százalékkal már hagyományosan az internetes eladások növekedtek, az iparcikkek forgalma 7,3 százalékkal, az élelmiszereké pedig 1,9 százalékkal emelkedett tavaly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!