Tavaly 5,4 milliárd dollárra nőtt a román-amerikai kétoldalú kereskedelmi forgalom

Gazdaság, 2022.09.28

Tavaly 5,4 milliárd dollár volt a román-amerikai kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene, amely több mint kétszeresére nőtt az elmúlt tíz évben - közölte szerdán a román-amerikai kereskedelmi kamara egy általa készített tanulmányra hivatkozva.

Az Agerpres hírügynökség által idézett tanulmány szerint 2011-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene nem haladta meg a 2,4 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok Románia ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere 6,8 százalékos részesedéssel, így az Európai Unión kívül Bukarest legfontosabb kereskedelmi partnerének számít.

A Romániába érkezett amerikai közvetlen és közvetett tőkeberuházások 2020-ban 7,5 milliárd dollárra nőttek a 2019-ben jegyzett 6,5 milliárd dollárról.

Az árbevétel alapján a legnagyobb amerikai beruházások a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban és az egészségügyben vannak. 2020-ban az amerikai közvetlen tőkeberuházások elérték a 2,8 milliárd dollárt, így Románia ebből a szempontból a negyedik helyen állt az EU-ban Lengyelország, Magyarország és Csehország után. Romániában 900 amerikai tőkéjű cég működik, e szerint Bukarest a harmadik Magyarország és Csehország után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!