Tavaly 5,6 százalékkal csökkent a cseh GDP

Gazdaság, 2021.04.02

Csehországban tavaly éves összehasonlításban 5,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) - közölte pénteken a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ). Az önálló cseh állam megalakulása óta (1993) ez a legnagyobb gazdasági visszaesés.

A korábbi hat évben a cseh GDP folyamatosan emelkedett.

A tavalyi utolsó negyedévben éves szinten a 4,8 százalékos volt a visszaesés, míg az előző negyedévhez viszonyítva már 0,6 százalékos növekedést könyveltek el.

A tavalyi évet gazdasági szempontból is alapvetően a koronavírus-járvány befolyásolta.

"A háztartások bevételei tavaly 2,8 százalékkal nőttek, kiadásaik pedig 2,9 százalékkal csökkentek, elsősorban a járvány okozta korlátozások következtében" - mondta Vladimír Kermiet, a CSÚ szakigazgatója újságíróknak. Leszögezte: ennek az állapotnak köszönhető, hogy a háztartások megtakarításai rekordmagas szintre emelkedtek.

Az általános havi kereset tavaly 36 025 koronát (504 350 forint) tett ki, az előző évhez képest reálisan 1,3 százalékkal csökkent. Ez egyebek között annak is következménye, hogy a Csehországban hatályos szabályok szerint a gazdálkodó szervezetek állami bértámogatást kaptak ugyan, de ezt nem szabad beszámítani az alkalmazottak jövedelmébe.

A külföldi tulajdonú csehországi vállalatok a GDP 7 százalékát termelték meg. Az országból kivitt osztalékok összértéke 217 milliárd koronára (3 038 milliárd forint) rúgott, a külföldi tulajdonosok a nyereségből 176 milliárd koronányit (2 464 mld forint) ruháztak be újra az országban.

Pénzügyi elemzők a cseh gazdaság 3 százalék körüli növekedésére számítanak az idén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!