Tavaly 6,8 százalékkal csökkent az osztrák termelőipar bevétele

Gazdaság, 2021.03.30

Forgalmának 6,8 százalékos csökkenésével komoly érvágást szenvedett az osztrák termelőipar a koronavírus-évben a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria keddi jelentése alapján.

Tavaly a javakat előállító osztrák gazdasági ágazatok, a feldolgozóipar és az építőipar együttesen 965 ezer alkalmazottat foglalkoztató 66 ezer vállalata 281,8 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, 6,8 százalékkal kisebbet a 2019-esnél.

Naptári kiigazítással a bevételcsökkenés 7,2 százalékos volt tavaly. Az átlagosan 14 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok tehát egyenként átlagosan 4,3 millió euró forgalmat bonyolítottak tavaly.

Az év végére azonban már megfordult a csökkenő trend, decemberben teljesített 26,1 milliárd eurós értékesítési árbevétel 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Naptári kiigazítással viszont még csökkenés volt kimutatható, 0,8 százalékos.

Az építőipar 36 ezer vállalkozása 52,5 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el tavaly január-decemberben, ami az erős évkezdet miatt mindössze 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az építőiparban az év végén még tartott a forgalomcsökkenés, a decemberi értékesítési árbevétel 3,7 százalékkal maradt el az előző évitől.

A koronavírus-válság mély sebet ejtett az osztrák termelőiparon, elsősorban a gépipari, járműipari és fémipari ágazatokban - kommentálta a jelentést Tobias Thomas, a Statistik Austria vezérigazgatója, megjegyezve, hogy az idén februárban már megjelentek a fellendülés jelei.

A februári előzetes adatok alapján a javakat termelő osztrák gazdasági ágazatok értékesítési árbevétele 5,1 százalékkal nőtt a 2020 februárihoz képest. A foglalkoztatottak számát és a teljesített munkaórák számát mutató indexek éves bázison 1,4 és 1,0 százalékkal csökkentek.
http://www.statistik.at/web_de/presse/125650.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!