Természetes téglák a környezetbarát és egészséges otthonokért

Gazdaság, 2021.01.22

A fenntartható fejlődési célok elérése érdekében egyre több rendelet és szabályozás lép érvénybe, kerül a figyelem középpontjába. Mind az építők, mind az építtetők egyre környezettudatosabbak, szívesen választanak megújuló természetes építőanyagokat.

Vályogtégla Hazánkban is növekszik az igény és ennek hatására a gyártók és kivitelezők száma is. A vályogtéglák és vályogvakolatok egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, melynek okait megmutatjuk ebben a cikkben.

Kézi vetésű burkolótéglák, padlástéglák alkalmazása

A kézi vetésű téglák formázása fából készült sablon segítségével történik. Ettől a tégla felülete antik hatású, rusztikus kinézetű lesz. A formázás után üveghomokkal szórják be a téglákat, így égetés után az antik hatás még erőteljesebb lesz.
 
Alkalmazási területek:

  • lakószobák belső válaszfalai
  • teherhordó és kitöltőfalak (ilyenkor kerámia- vagy vasbetonszerkezettel kell kombinálni)
  • lakáselválasztó falak
  • régi vályogházak felújítása

A burkolótéglák természetesek, esztétikusak, a természetes színeknek köszönhetően egyedi hangulatúak. A piros szín különböző árnyalatait a vas-oxid tartalom változtatásával érik el, a karbonáttartalom pedig különleges bézs, sárga és rózsaszín árnyalatokat eredményez. A téglák gyártásánál nem használnak mesterséges színezőanyagot, a téglák színe kizárólag az ásványi anyag összetételétől és az égetési hőmérséklettől függ.  

A kézi vetésű téglák a gyártási technológia sajátosságai miatt nem teljesen egyforma méretűek, de a méretbeli eltérések nem akadályozzák a raszterméretek és a téglakötés rendjének betartását egy-egy összefüggő felületen. Az apró szabálytalanságok és eltérések a felületeket egyedivé varázsolják. Ezek a téglák nemcsak szépek, hanem rendkívül tartósak is. A burkolótéglákat igényes homlokzatokhoz és falfelületekhez érdemes használni, de belsőépítészeti, dekorációs megoldások is lehetségesek.

Speciális idomtéglák és különleges formájú téglák is gyárthatók, megrendelhetők a BIOKAY vályogvakolatoknál, így bármilyen egyedi megoldás kivitelezhető.  

A padlástéglát általában rusztikus hatású beltéri padlóburkolatok kialakítására használják, kültéren csak csapadéktól védett helyen alkalmazható. A burkolótégla kevésbé időjárás-érzékeny, így falak burkolásához, kerítésekhez, belsőépítészeti megoldásokhoz egyaránt alkalmazható.

Néhány tipp a kivitelezéséhez

  • Használjon kifejezetten burkolótéglákhoz gyártott előre kevert terméket a falazóhabarcshoz és fugázáshoz.
  • Alakítsa ki úgy a fugákat, hogy a fugázóanyag meggátolja, hogy az alatta lévő burkolótégla nedvességet kapjon.
  • Impregnálja a falfelületet.
  • A burkolatot védje felülről fedőkővel, ereszkilógással, bádogozással vagy egyéb építészeti megoldással, alulról pedig szigetelősávval, hogy a talajvíz ne tudjon felszívódni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!