TIM: tudásipari fejlesztések emelhetik fel Salgótarjánt is

Gazdaság, 2022.07.22

A kormány célja, hogy a vidéki települések innovációs mutatóik növelésével, magas hozzáadott értékű technológiák meghonosításával javítsák gazdasági, ipari teljesítményüket, fokozzák népességmegtartó képességüket, Salgótarján a várossá nyilvánításának századik évfordulóján tűzte ki célul egy komplex szakmai fejlesztési program megalkotását - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken.

A tájékoztatás szerint a projektindító ülésen Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel tekintették át a közös munka kereteit a megyei és városi vezetők, a tudásipari fejlesztésben érintett szervezetek és intézmények képviselői 2022. július 22-én, Salgótarjánban.

A felek a gazdasági trendekre, a térségi adottságokra, az Ipar 4.0 és a Szakképzés 4.0 elvárásaira tekintettel azonosították be azokat a kitörési pontokat, kulcsterületeket, amelyekre alapozva a helyi gazdaság teljesítőképessége növelhető. A város egyebek mellett az igényekre szabott képzésfejlesztéssel, turizmusfejlesztéssel, a kutatás-fejlesztés és innováció gazdasági hasznosulásának támogatásával, digitalizációval mozdítható előre egy sikeres jövő felé - tájékoztatott a szaktárca.

A közlemény szerint a térségben élők boldogulását szolgáló lehetőségeket ágazati szinten leginkább a jármű- és könnyűiparban, a körforgásos gazdaságban, korszerű energiatechnológiákban érdemes keresni. A salgótarjániak életminőségét a kényelmesebb utazásokkal és tisztább levegővel is javíthatja a közlekedési szolgáltatások zöldítése.

Palkovics László elmondta: "a kétezres évek elején a hazai ipari termelés zöme az ország északi megyéiben koncentrálódott. A területi megoszlás fokozatosan kiegyenlítettebbé vált, a kapacitások dél és kelet felé mozdultak. A tapasztalatok szerint a felzárkózó régióknak, megyéknek érdemes jól körülhatárolt iparági tematika mentén megszervezniük, összehangolniuk erőfeszítéseiket, ezen dolgozunk Salgótarján esetében is" - írta a TIM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!