Tízmilliárd forintos szennyvízberuházás fejeződött be Észak-Magyarországon

Gazdaság, 2022.09.21

Több mint tízmilliárd forintos szennyvízberuházás fejeződött be Észak-Magyarország 17 településén Nógrád, Heves és Pest megyében európai uniós támogatással - tájékoztatta a konzorciumot vezető Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft. az MTI-t szerdán.

A Széchenyi 2020 program keretében Bátonyterenye, Fót és Salgótarján önkormányzata, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., valamint 12 községi önkormányzat 9,276 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az "Észak-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés" elnevezésű projektre. A beruházás összesen 10,491 milliárd forintból valósult meg, amelynek 88,4 százalékát az Európai Unió, fennmaradó részét pedig a központi költségvetés finanszírozta.

A Nógrád megyei Bátonyterenye teljes belterületén kiépült a közműves szennyvízcsatorna hálózat, elvégezték a szükséges rekonstrukciót is, és 199 házat kötöttek be a szennyvízhálózatba.

Salgótarjánban bővítették a csatornahálózatot, és újabb 364, ivóvízhálózattal már ellátott ingatlant kötöttek a rendszerbe. Négy közterületi szennyvízátemelő készült Rónafalu, Rónabánya és Kotyháza településrészeken, az új vezetékkekkel Salgóbányát, valamint a mikóvölgyi és az újaknai részeket is bekapcsolták Salgótarján szennyvízelvezető hálózatába.

A Pest megyei Fóton 637 új lakossági bekötés jött létre a projekt keretében a település eddig ellátatlan részein. A Heves megyei Boldog, Heréd és Nagykökényes községekben a szennyvíztisztító telepet fejlesztették, emellett Heréden 76, Nagykökényesen 55 ingatlant kötöttek be. Kerekharaszton nem üzemelt szennyvízközmű, ott most készült el a teljes település csatornázása.

Öt Nógrád megyei faluban, Csécsén, Ecsegen, Jobbágyiban, Szarvasgedén és Szurdokpüspökiben több mint 3000 ingatlanbekötés valósult meg. Jobbágyiban új szennyvíztisztító telep is épült.

A Pest megyei Kartal és Verseg községet kiszolgáló szennyvíztisztító telep biológiai és hidraulikai kapacitását növelték, és a két településen 11 közterületi átemelő rekonstrukciója valósult meg.

Telkin 221 új bekötést építettek ki, így már valamennyi ivóvízbekötéssel rendelkező lakóingatlan kapcsolódik a szennyvízhálózathoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!