TV műsor

Több évtizedes tőkepiaci finanszírozási rekordot eredményeztek a költségvetési és a monetáris ösztönzők

Gazdaság, 2021.01.27

Több évtizede nem mért összegű új piaci finanszírozást hajtott fel a globális vállalati szektor az év eleje óta a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítését célzó költségvetési és monetáris likviditásözön kísérőjelenségeként.

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap szerdai közös elemzése kimutatta, hogy 2021 első három hetében a vállalatok több mint 400 milliárd dollár friss tőkéhez jutottak a globális adósság- és értékpiacokon.

Az utóbbi két évtizedben nem volt példa ekkora összegű piaci tőkebevonásra az évkezdet után ilyen rövid idővel.

A kimutatás szerint az év eleje óta felhajtott 400 milliárd dolláros piaci vállalatfinanszírozás 170 milliárd dollárral haladja meg a hosszú távú időarányos átlagot ugyanerre az időszakra vetítve.

A Refinitiv/FT-adatelemzés szerint a vállalatok az év elejétől január 22-ig eltelt időszakban 337 milliárd dollár finanszírozáshoz jutottak az adósságpiacokon, és további - időarányos rekordnak számító - 64 milliárd dollárt hajtottak fel elsődleges nyilvános részvénypiaci ajánlatokkal, illetve másodpiaci részvénykibocsátásokkal.

A mélységi rekordokon járó kamatok mindemellett a piacok legkockázatosabb szegmenseit is vonzóvá tették a hozamokat kereső befektetők számára. Az elemzés szerint ennek jele, hogy az év eleje óta 49,8 milliárd dollárnyi magas hozamú - vagyis nagyobb kockázatú, alacsony hitelminősítésű - vállalati kötvény jelent meg az adósságpiacokon.

Ebben a piaci szegmensben ez is időarányos rekord.

A koronavírus-válság elhatalmasodása óta - a kormányzati költségvetési ösztönzések mellett - a globális befolyású jegybankok hatalmas likviditáspótló programokat hirdettek meg a pénzügyi stabilitás fenntartására.

Európában a legnagyobb értékű - meredek kamatcsökkentéssel kísért - mennyiségi enyhítési programot a Bank of England hajtotta végre.

A brit jegybank monetáris tanácsa tavaly márciusban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdetén két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról három lépésben 895 milliárd fontra (365 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England legutóbb novemberben emelte a likviditáspótlási program célösszegét: az akkori monetáris ülésen 150 milliárd fontot - az elemzői várakozásoknál sokkal többet - tett hozzá az állampapír-vásárlásokra fordítható részhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!