Történelmi mélypontra került a román lej a dollárral szemben

Gazdaság, 2022.09.22

Történelmi mélypontra került a román lej csütörtökön az amerikai dollárral szemben, amelynek egységértéke meghaladta a pszichológiai határnak tekintett 5 lejt.

A Román Nemzeti Bank csütörtöki hivatalos árfolyama szerint 1 amerikai dollár 5,103 lejbe került, ami történelmi mélypontnak számít, hiszen soha nem volt ennyire gyenge a román lej az amerikai fizetőeszközzel szemben. Szerdához képest a román valuta 0,68 százalékkal gyengült, egy dollárt akkor 4,9764 lejen jegyeztek.

Az amerikai fizetőeszköz az elmúlt két évtized csúcsára erősödött csütörtökön a fő valutákkal szemben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a tartalékosok mozgósítását. Elemzők felhívták a figyelmet, hogy az amerikai dollár általában menedékvalutának számít válsághelyzetek esetén.

Az euró viszonylag stabil Romániában, 1 euró 4,9412 lejbe került csütörtökön, ami enyhe csökkenést jelent az előző napi 4,9436 lejhez képest. Elemzők arra számítanak, hogy az év végéig az euró árfolyama is átlépi a pszichológiai határnak tekintett 5 lejt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!