Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca az első fél évben

Gazdaság, 2019.09.11

Az előző évek rekordjai után az első fél évben tovább bővült a mezőgazdasági géppiac Magyarországon; a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 92,6 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket 2019 első hat hónapjában, az alkatrészekre 25,4 milliárd forintot fordítottak - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből.

Az új mezőgazdasági gépek forgalma 10, az alkatrész-értékesítés 8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az intézet elemzése szerint a beruházási kedv növekedése a támogatott hitelprogramok és az előnyös finanszírozási lehetőségek mellett, a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető; a keresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják. A gazdák alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő- és munkagépek felé irányítja a keresletet, elsősorban a digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is tovább erősödött. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az első fél évben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 15 százalékkal 45,2 milliárd forintra nőtt, és a lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás az egyik legkiegyensúlyozottabb szegmens.

A jelentés szerint a hazai mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 70 százalékát 10 cég adta 2019 első hat hónapjában. Közülük a három legnagyobb piaci szereplő az összes eladás 54 százalékát bonyolította az első fél évben, ez 3 százalékponttal több az egy évvel korábbi részesedésüknél.

Az elemzés szerint a gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ez adta a mezőgazdasági gépberuházások értékének 61 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Megjegyzik, hogy míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a keresletbővülés. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után az idén az első fél évben 8 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése éves bázison. A gabonakombájn-piac 4 százalékkal bővült, 174 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba idén júniusig, egy évvel korábban 167-et adtak el - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!