Tovább lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése májusban

Gazdaság, 2021.06.16

Tovább lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése májusban, a szakértői előrejelzéseket alulmúló adatok azonban így is a kínai gazdaság helyreállásának folytatódását tükrözték.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az ipari termelés májusban 8,8 százalékkal növekedett éves összevetésben. Elemzők 9,0 százalékos bővülést valószínűsítettek az áprilisban jegyzett, 9,8 százalékos növekedést követően.

Havi összevetésben májusban 0,52 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónapoz képest, míg az év első öt hónapját tekintve a kínai ipar 17,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakával összevetve.

A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke májusban elérte a 166,3 százalékot éves összehasonlításban, jóllehet az adat enyhén mérséklődött az áprilisi, 175,9 százalékról. Erőteljes növekedést produkált továbbá a gyógyszeripar is, 34,0 százalékkal javulva éves bázison.

A kiskereskedelmi forgalom 12,4 százalékkal nőtt májusban a múlt év azonos időszakához képest. Elemzők 13,6 százalékos bővülést jósoltak az áprilisi, 17,7 százalékos növekedés után. Tavaly májusban a kiskereskedelmi forgalom még 2,8 százalékos zsugorodást mutatott.

Havi összevetésben a kiskereskedelem forgalma 0,81 százalékkal nőtt májusban az előző hónaphoz képest, míg az év első öt hónapját tekintve 25,7 százalékos bővülést mértek a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.

A koronavírus-járvány által nagy mértékben sújtott vendéglátóipar forgalma éves bázison 26,6 százalékkal erősödött májusban, míg az év első öt hónapjában 56,8 százalékos növekedést ért el. A járványhelyzet által jóval kisebb mértékben érintett internetes kiskereskedelemben január-májusban 24,7 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Az állóeszköz-beruházások értéke szintén a várakozásokat alulmúlva alakult: 15,4 százalékkal nőtt az év első öt hónapjában. Elemzők 16,9 százalékos emelkedést jeleztek előre a január-áprilisi, 19,9 százalékos bővülés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 18,1 százalékkal nőtt január-májusban éves bázison.

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékos volt májusban, enyhén emelkedve az áprilisi, 5,1 százalékos szinthez képest. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt.

A kínai Nemzeti Reform- és Fejlesztési Bizottság illetékes osztálya egy szerdai közleményben bejelentette, hogy nyílt aukcióra bocsátanak egyes, ipari fémeket - egyebek mellett cinket, alumíniumot és rezet - a nemzeti tartalékból. Az intézkedés célja a világgazdaság helyreállása mentén egekbe szökött nyersanyagárak, illetve az áremelkedés miatt akadozó ellátás kiküszöbölése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!