Tovább romlott a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Gazdaság, 2021.10.04

Októberben már a harmadik egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe, újabb jeleként annak, hogy a gazdasági növekedés lefordult a járvány utáni fellendülés csúcsáról.  

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 2,7 ponttal, 16,9 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A piac kevésbé romló értéket, 18,6 pontot várt októberre a szeptemberi 19,6 pont után.

A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a szeptemberi 30,8 pontról 26,3 pontra gyengült, a hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat jelző alindex pedig 9 pontról 8 pontra süllyedt.

A Sentix németországi hangulatindexe ugyancsak romlott, a szeptemberi 20,9 pontról 20 pontra esett. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 36 pontról 31 pontra süllyedt, ugyanakkor a kilátásoké 6,8 pontról 9,5 pontra javult.

A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében október elején mintegy ezer befektető és pénzügyi elemző vett részt, köztük csaknem 270 intézményi befektető.

A Sentix befektetői bizalmi indexe januárban vett fel első alkalommal pozitív értéket a koronavírus-válság miatt bekövetkezett visszaesés óta, februárban azonban ismét minimális gyengülést jelzett, majd azóta folyamatosan nőtt augusztusig, amikor ismét csökkenni kezdett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!