Tovább tárgyal az ExxonMobil és a Romgaz a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről

Gazdaság, 2021.10.05

Meghosszabbították egy hónappal az amerikai ExxonMobil és a román állami gázvállalat, a Romgaz közötti tárgyalásokat arról, hogy a román vállalat milyen feltételek mellett szerezheti meg az amerikaiak által birtokolt 50 százalékos részesedést a fekete-tengeri Neptun Deep gázmezőben - közölte kedden a Romgaz.

A bukaresti értéktőzsdén közzétett közlemény szerint a román vállalatnak november 15-éig lesz kizárólagos tárgyalási joga arról, hogy milyen feltételek mellett vásárolhatja meg az amerikai vállalattól a román felségterületen levő gázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését. A másik 50 százalékos részvénypakett az osztrák OMV-é.

A felek június közepén állapodtak meg arról, hogy négy hónapon át az ExxonMobil csak a Romgazzal tárgyal az eladás feltételeiről. Ez a határidő október 15-én járt volna le, most ezt hosszabbították meg egy hónappal. Közölték, hogy az akkori egyezmény többi pontja érvényben marad.

Az amerikaiak már korábban lemondtak a román felségterületen levő offshore gázmező kitermeléséről, a Romgaz pedig jelezte, szívesen átvenné a kitermelési jogot. A Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az ExxonMobilnak.

A román vállalat és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak arról, hogy ha a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!